آهن با علامت اختصاری Fe، متعلق به گروه B (VIII) از عناصر واسطه که دارای عدد اتمی 26، وزن اتمی 55.845 ، شعاع یونی 0.28، سختی 4.5 ، وزن مخصوص 7.2 تا 7.9 cm3/gr، نقطه ذوب و جوش به ترتیب 1535 درجه سلسیوس و 2000 درجه سلسیوس می باشد. آهن خالص، رنگ سفید نقره ای تا سیاه با جلای فلزی داشته و چکش خوار و شکل پذیر است. مهم ترین مشخصه آهن خاصیت فرومغناطیسی آن است که در دماهای بالاتر از 770 درجه سلسیوس این خاصیت از بین می رود (Mason and Moor,1982).
کلارک آهن در پوسته 5 است و این فلز از نظر فراوانی، چهارمین عنصر در پوسته به شمار میآید و پس از Alفراوان ترین عنصر فلزی زمین است. ذخایر آهن دارای 25 تا 65 درصد آهن بوده و تمرکز آهن در این نهشتهها تا حدودی به حالت رخداد آهن به صورت Fe+2و Fe+3 وابسته است. کانیهای رایج آهن مثل هماتیت و گوتیت دارای آهن فریک (Fe+3) بوده و در حضور اکسیژن زیاد پایدار هستند اما کانیهایی مثل مگنتیت و سیدریت دارای آهن فرو (Fe+2) بوده و در محیط های کم اکسیژن (احیاکننده تر) پایدارند (kesler,1994).

جایگاه ایران در صنعت آهن:
به طور کلی کانسارهای سنگ آهن در ایران به چهار گروه تقسیم می شوند:
- ایران مرکزی بویژه منطقه بافق
- کانسارهای غرب ایران شامل آهن شهرک، ظفرآباد، آسن آباد و…
- زون سنندج-سیرجان شامل مناطق گل گهر سیرجان، شمس آباد و محدوده همدان
- کانسارهای شرق ایران شامل سنگان، ده زمان و… (میربرون، 1395).
معادن بزرگ سنگ آهن ایران: معدن سنگ آهن چغارت ، معدن سنگ آهن سنگان، معدن سنگ آهن چادرملو، معدن سنگ آهن گل گهر، معدن سنگ آهن جلال آباد.